Rationale

This workshop aims to gather astronomers and students to discuss the first light instrumentation for the GMT - Giant Magellan Telescope. This meeting - the first of a series - will focus the spectrographs G-CLEF and GMACS as well as some science topics to be addressed with them. For each instrument the discussion will start with a review of a science topic to be delivered by an expert. These review will be complemented with shorter technical and science contributing presentations.


Program


09:30
Opening and GMT Overview
J. Steiner  (IAG/USP)
30  min
10:00
Brazilian involvement with GMT instrumentation
C. Mendes de Oliveira (IAG/USP)
30 min
10:30
Coffee Break 15 min
10:45
The Frontiers of Galaxy Evolution with G-MACS
R. Overzier (ON)
60 min
11:45
Optical design concept for G-MACS
R. Ribeiro (IAG/USP)
30 min
12:15 Lunch

14:00
Brief introduction to G-CLEF
M.C. Padovan (GMT Br-Office)
30 min
14:30
Galactic archeology, stellar evolution and exoplanets with G-CLEF
J. MelÚndez (IAG/USP)
60 min
15:30
Coffee Break 20 min
15:50
System engineering of G-MACS
M.C. Padovan (GMT Br-Office)
30 min
16:20
Discussion and Closing